
Fluebindersett
Dersom du vil begynne å lage dine egne fluer trenger du utstyr til fluebinding. Å gå til innkjøp av dette kan koste mye penger, og det er en lang liste over ulikt utstyr som kan være nyttig. En rimelig løsning er å begynne med et fluebindersett og utvide dette ettersom du blir flinkere og vil binde andre typer fluer.
Anbefalte fluebindersett – komplett sett
Standard Kit
Starter Kit
Materialsett
A. Jensen Fly Tying Kit – Universal
FITS Starting Kit
A. Jensen Fly Tying Kit – Dry/nymph
Kyst 2 fluebindersett
Kyst 1 fluebindersett
Monster Tube Caddis Tying Kit
Hva bør fluebindersettet inneholde?
Akkurat hva et fluebindersett bør inneholde er et veldig vanskelig spørsmål å svare på. Hva som trengs er veldig avhengig av hva slags typer fluer du vil binde. En fluebinding oppskrift for tørrfluer har ofte en helt annen materialliste enn en fluebinding oppskrift for en lakseflue. Nettopp på grunn av hva ulike fluebinding oppskrifter inneholder blir dette dermed et nærmest umulig spørsmål å svare på. Likevel, det er en del grunnleggende utstyr for fluebinding som er felles.
Utstyr til fluebinding
Du kommer ikke utenom en bindestikke om du vil begynne med fluebinding. Det vi ser er at bindestikker som følger med fluebindersett ofte ikke er veldig holdbare, og dette er nok det du først kommer til å bytte ut. Uansett, den bindestikken som følger med vil fungere greit om du er helt fersk med fluebinding.
Saks og trådholder er fluebinderutstyr som også er veldig viktig. Ofte vil en saks og en trådholder som følger med et fluebindingssett holde en helt grei kvalitet. Et godt tips er å legge til en ekstra saks som er litt grovere. Denne kan brukes til å klippe over tykkere og sterkere materialer som metallribbing og lignende.
Personlig bruker jeg ingen hackleklemme, men dette er et nyttig verktøy til fluebinding som kan være til stor hjelp når du er en nybegynner. En dubbingnål bør også følge med. Denne kan brukes til å få mer luft inn i dubbingkroppen etter at du har laget en kropp ved å spinne dubbing i en dubbingløkke slik at flua ser bedre ut, men den kan også brukes til å lakke hodet på flua etter du har laget en whip finnish eller halvstikk for å gjøre den sterkere.
- Bindestikke
- Saks
- Trådholder
- Hackleklemme
- Dubbingløkke
- Dubbingnål/børste
- Fluebindelakk
- Whip finnish
Kroker og grunnleggende materialer
Materialet må festet til kroken når du binder fluer, og dette gjør du med fluebindertråd. Disse kommer i forskjellige størrelser, og det er også mange ulike farger å velge mellom. For de fleste er svart bindetråd et greit valg, og det er normalt denne som følger med fluebindersett.
Kroker til fluebinding kommer i utrolig mange varianter. De kommer også i flere ulike størrelser. Størrelsen blir oppgitt som tall, og jo høyere dette tallet er, jo mindre er kroken. De mest normale størrelsene for fiske i sjøen er fra størrelse 2 til 8 for streamere, mens imitasjoner av tanglopper som kobberbassen kan bindes på størrelser helt ned i 12. Når det kommer til fiske i ferskvann er det vanlig med tørrfluer, våtfluer og nymfer i størrelse mellom 12 og 20. Men, disse kan være både større og mindre enn dette.
- Fluebindertråd
- Kroker til tørrfluer, streamere, våtfluer, laksefluer
Materialer til fluebinding
En helt standard flue består av en hale, en kropp, en vinge og et hackle. Hale, vinge og hackle blir som regel laget med naturlige hår- og fjærmaterialer, men her finnes det mange kunstige alternativer som er gode. Kroppen lages normalt med tinsel eller floss, som begge gir flate kropper. Med dubbing kan du derimot lage hårete kropper som ser langt mer levende ut.
- Tinsel og floss
- Dubbing
- Hår og fjær
- Kunstige hale-, vinge- og kroppsmaterialer
Fordeler og ulemper med fluebindersett
Det er mange fordeler ved å kjøpe et ferdig sammensatt fluebindersett. Settet er satt sammen av folk som har drevet lenge med fluebinding, og derfor vet hva som trengs for å komme i gang. Etterhvert som du blir mer erfaren kan du også bytte ut deler av utstyret og kjøpe andre typer materialer slik at du kan binde flere ulike typer fluer. Du få en bedre pris på å kjøpe alt utstyret samlet i et fluebindersett enn hver for seg.
- Inneholder alt som trengs for å komme i gang
- Kjøp av et samlet sett gir lav pris
Ofte er fluebindersett satt sammen av utstyr som er billig, og dette kan gå utover kvaliteten. Dette kan du spesielt merke på bindestikke, saks og trådholder. Ofte vil disse begynne å fungere dårligere etter en stund. Når dette er sagt, så må vi legge til at bindestikke, saks og trådholder kommer til å holde til mange fluer. Og underveis som du blir bedre kan du selvsagt oppgradere deler av utstyret ditt. Materialene som følger med er standard, og dersom du vil binde spesielle imitasjoner vil settet kanskje mangle dubbing i en bestemt farge eller mangle den typen hår- eller fjærmaterialer som trengs for å binde den flue som klekker i din elv. Dette kan selvsagt løses ved å kjøpe den typen materialer du trenger ved siden av bindesettet.
- Det kan være lav kvalitet på utstyret
- Materialet er ikke 100 % tilpasset de fluene du vil binde
Fluebindersett FAQ
Det finnes flere gode fluebindersett som passer bra for nybegynnere. Å kjøpe et sett til fluebinding gir deg det mest nødvendige utstyret som trengs for å komme i gang med fluebinding.
Ofte vil erfarne fluebindere ha det mest utstyret allerede, men det er enkelte sett for fluebinding som kun inneholder materialer til bestemte typer fluer. Disse settene for fluebinding kan passe godt til erfarne fluebindere.
Det avhenger av hva slags sett du vurderer. Enkelte nybegynnersett for fluebinding inneholder alt fra verktøy som bindestikke, saks, trådholder, og materialer som kroker, tråd, fjær, hår og kunstige materialer. Andre er mer spesialiserte og inneholder kun materialer til bestemte fluer.
Et fluebindersett for nybegynnere koster som regel fra 900 kr og oppover. Dette settet inneholder alt som trengs for å begynne med fluebinding. Du kan lese vurderinger av fluebindersett for nybegynnere på vår side.
Det er vanskelig å komme med en bestemt anbefaling uten å vite om hvor erfaren du er og hvilke typer fluer du vil binde. Et sett kan passe bra om du vil binde nymfer og tørrfluer, mens et annet kan være bedre om du vil binde streamere og laksefluer. På vår side kan du lese vurderinger av ulike fluebindersett for nybegynnere og erfarne fluebindere.