Kobberbassen
Våtfluer

Kobberbassen

Skal du gjøre det virkelig enkelt kommer du ikke utenom Kobberbassen. Et par minutter og du har en fiskeklar sjøørretkiller.

Kobberbassen

kobberbassen dubbing materialer

Det enkle er ofte det beste, Kobberbassen er både enkel og en av de beste fluene for sjøørret. Denne sjøørretflua har sin opprinnelse i Danmark og det er Frank Jensen som står bak kreasjonen. Flua skal imitere en tangloppe og sjekker du fangsstatistikken ser det ut til at Kobberbassen gjør det på en svært overbevisende måte. Når du skal fiske med denne flua kan du bruke den både som hovedflue og som opphenger. Ofte bruker jeg den som opphengerflue sammen med en Jiggy eller en større rekeflue.

Materialer

En kropp og en ribb er det som trengs for å binde opp denne flua, og når det gjelder Kobberbassen er det selvsagt kobberdubbing og kobberribb som gjelder. Tangloppefluer er enkle å binde og gir deg gode muligheter til å variere med farger. Grått har fungert veldig bra, det samme har oransje. Men, da er det ingen Kobberbasse lengre. Når det gjelder krok kan du bruke det meste. Selv synes jeg flua ser best ut på en Scud-krok eller Caddis-krok som kjennetegnes av bøyen den har.

  • Krok: Daiichi 1150, eller lignende i størrelse 12 – 8
  • Kropp: Ice Dub copper
  • Ribb: Small copper wire

Dersom du vurderer å begynne med fluebinding, og vil binde Kobberbassen kan Standard Kit fluebindersett vår en god pakke for deg. Dette fluebindersettet inneholder alt som trengs for å binde Kobberbassen.

Bindebeskrivelse for Kobberbassen

Det er langt fra noe hokus pokus å binde denne tangloppeimitasjonen, og siden den er både enkel å binde og fanger bra med fisk kan det være en god ide å bruke litt tid på å fylle boksen med denne. Dersom det er noe som kan gå feil på denne flua er nok det at man tar på for mye dubbing.

Steg 1


Første steg er å feste bindetråden. Når du har gjort dette kan du binde inn kobberribbingen i samme omgang når du dekker kroken med bindetråd. Dette gjør du til du kommer bakerst i krokbøyen.

Steg 2

kobberbassen dubbing


Neste steg er å dubbe flua. Lag en dubbing noodle på ca 10 – 15 cm. Du vil nok trenge mer, men det er mye enklere å kontrollere en kort. Første trinn av å lage kroppen er å dubbe deg frem en gang, nesten helt frem til hodet.Jeg pleier å avslutte et krokøye fra, noe som pleier å gi fin tapering og godt med plass til avbinding av ribb. Når du har kommet deg helt frem er det på tide å lage taperingen. Dette gjør du ved å dubbe kroppen en gang til, her passer det godt å avslutte ved mothaken på kroken. Deretter fortsetter du frem igjen med siste dubbingen.

Steg 3

kobberbassen ribbing


Ribbingen er ikke det mest øyensynlige på Kobberbassen, men den har en viktig funksjon ved at den holder flua sammen, fisk etter fisk. Rundt 5 runder med ribbing holder. Når du skal binde av ribben er et bra triks å vende kobbertråden bakover etter at du har festet den, for så å gi den noen ekstra runder med bindetråd. Da vil den ikke gli så lett ut. Avslutt med noen halvstikk eller whip finnish og litt lakk.

Steg 4

kobberbassen dubbing børste


for å gi flua den siste finnishen må du frem med børsta. Her kan du gjerne bruke litt kraft for å gi den livlige bein. Ice Dub er en lang type dubbing og du kan stusse litt med saksa for å få riktig lengde på beina.

Kobberbassen FAQ

Hvilke materialer trengs for å binde Kobberbassen?

Dette er en enkel flue som krever lite materialer. Først og fremst trenger du en scud krok, deretter kobberdubbing og en kobber ribb.

Hvilke størrelser på kroken kan brukes?

Det er mast vanlig å binde denne fluen i krokstørrelser mellom 12 og 8. Men, det er fullt mulig å binde den på både større og mindre størrelser.

Hvilken dubbing brukes til Kobberbassen?

Ice Dub er en langfibret dubbing som fungerer godt. Denne skal være i kobberfarge. Det er også mulig å lage varianter med andre farger, disse fisker også godt.