
Fluestenger
Dersom du er nybegynner kan det være vanskelig å velge ut hvilken fluestang du vil ha. Det finnes et overveldende antall fluestenger å velge mellom, og de fleste har ulike egenskaper som gjør at noen passer bedre enn andre. Med vår sjekkliste kan du få gode tips om hvilken fluestang som passer best.
Anbefalte enhånds fluestenger
Anbefalte tohånds fluestenger
No post found
Hvordan velge fluestang
For mange nybegynnere kan det være en god løsning å kjøpe et fluefiskesett, men det er ofte slik at du får langt flere valgmuligheter om du vil sette sammen stang, snelle og snøre på egenhånd. Dersom du er helt fersk kan du få god hjelp og nyttige tips til å velge riktig fluestang ved å følge denne guiden.
Pris – dyr eller billig fluestang
For de fleste er prisen viktig. Tidligere var det ofte stor forskjell i kvalitet på en dyr og en billig fluestang, men etterhvert som vi har fått bedre teknologi har dette blitt jevnet ut. I dag er det fullt mulig å få en god fluestang til rundt 1000 kr. Ofte er det også salg eller tilbud på fluestenger, noe som gjør at du kan få en dyrere modell enn det du hadde planlagt opprinnelig i en prisklasse som passer ditt budsjett.
Snøreklasse
En av de viktigste måtene vi deler fluestengene inn i kategorier etter er hvilken snørevekt de er beregnet for. Snøreklasser er ofte merket som AFTM, som er en forkortelse for American Fishing and Tackle Manufactorers Association. Mange stenger er også merket med hvilken snørevekt i gram som passer til fluestanga.
Når det gjelder enhånds fluestenger kan vi dele disse inn i tre grovfordelte kategorier. Lette stenger som er beregnet for et AFTM snøre i klasse 0 – 3, mellomklassen som er beregnet for snører i klasse 4 – 6, og tyngre stenger for snøreklasse 7 og oppover.
Stenger som er beregnet for snøreklasse 0 – 3 er beregnet på veldig lett fiske, dette er ofte vanlige stenger å bruke i mindre bekker, elver og vann. Beveger vi oss opp til mellomklassen med stenger som tar snører mellom AFTM 4 – 6 har vi fluestenger som kan brukes til tyngre innlandsfiske, mellomstore elver og lett sjøfiske med flue. Med stenger som er beregnet for snøreklasse 7 og oppover har vi fluestenger som passer til laksefiske i mellomstore elver og tungt fluefiske i sjøen.
Tohånds fluestenger er beregnet på laksefiske i elver. Her er det vanlig at stanga er beregnet på snører i klassene 7 og opp til 12. Disse klassene følger samme logikk som for enhånds fluestenger. Altså jo større tallet for snøreklassen er, jo større elver og fisk skal du kunne fiske med stanga.
Stanglengde
En vanlig enhånds fluestang er 9 fot lang. Det tilsvarer ca 2,74 meter. Du får både lengre og kortere stenger enn dette, men 9 fot passer godt i de fleste tilfeller. For å finne riktig lengde på fluestanga bør du tenke på hvor du skal fiske. Dersom du skal fiske i bekker og mindre elver er det en fordel med en kort fluestang. Skal du derimot fiske i større bekker og elver eller i sjøen, hvor du vader eller bruker en bellybåt kan du med fordel velge en lengre stang.
Aksjon
Fluestenger kan også deles inn i ulike kategorier etter hvilken aksjon de har. Med aksjon sikter vi til hvordan fluestanga bøyes når du kaster med den. Vi skiller mellom toppaksjen, mellomaksjon og dyp aksjon. Når du kaster med ei fluestang som har toppaksjon er det først og fremst tuppen av fluestanga som bøyer seg, mens når du kaster med ei fluestang som har dyp aksjon vil hele stanga bøye seg. En stang med mellomaksjon ligger mellom disse ytterpunktene.
En fluestang med dyp aksjon blir ofte regnet som en mer rolig fluestang. Dette en en type fluestenger som passer godt for nybegynnere da disse ofte er mer tilgivende ovenfor feil i kasteteknikk. Fluestenger med dyp aksjon passer også godt til tørrfluefiske eller annet fluefiske hvor du bruker tynn fortom. Erfarne fiske vil kunne oppnå store lengder med en rask fluestang som har toppaksjon.
Annet
Det legges mye arbeid ned i design av fluestenger, og det gjelder spesielt de i dyrere klassene. Hvilken man liker avhenger selvsagt av hvilken smak man har, og vi synes det kan være et godt valg å velge en fluestang man selv synes ser bra ut. Det vil kunne føre til at du bruker fluestanga mer.
De fleste fluestenger kan deles i fire. Dette gir en lengde som gjøre at fluestanga kan pakkes ned i en større vandresekk. Det er en fordel om du for eksempel skal ta med fluestanga på fly. De aller fleste fluestenger blir også levert med en stangtube som gir ekstra beskyttelse når stanga er under transport.
Fluestenger kan knekke, og ofte er det en gren fra et tre eller ei bildør som er årsaken. De fleste fluestenger har kun garanti mot fabrikasjonsfeil, men i enkelte av de dyrere stengene har garanti mot alt.
- Design
- Antall deler
- Stangtube
- Garanti
Fluestenger FAQ
Det er flere ting du bør vurdere når du skal velge fluestang. Med vår guide får du gode tips til hvordan du kan velge ut den fluestanga som best dekker dine behov.
Snøreklasser forteller noe om hvor tungt snøret er. Det er vanlig å bruke AFTM systemet. Dette systemet viser vekten på de ytterste 30 fot av fluesnøret. Jo høyere AFTM klassifisering for nøret er, jo tyngre er snøret.
En enhånds fluestang kan enkelt kastes med en hånd og er i de fleste tilfeller beregnet for lettere fluefiske. Skal du utnytte det fulle potensialet fra en tohåndsstang må du bruke begge hender. Disse stengene er ofte beregnet for tyngre laksefiske.
Det er ofte mulig å få en god pris når fiskeutstyrsbutikkene har salg eller kampanje. I vår oversikt kan de se et stort utvalg av fluestenger, og ofte er det gode tilbud på flere av disse.
Det er vanskelig å si et bestemt merke og type fluestang som er god, men det er fullt mulig å få en mer enn brukbar fluestang til rundt 1000 kr. I vår oversikt kan du se et stort utvalg av både dyre og billige fluestenger.