hvordan velge sovepose billig sovepose god test anbefaling

Soveposer

Sovepose er noe av det viktigste utstyret du tar med deg når du skal sove ute. Uten en god sovepose er sjansen stor for at du ikke får en god natts søvn, og det kan ødelegge for en ellers fin tur. Dersom du kun sover ute sommerstid kan du nok slippe unna med en enkelt sovepose, men dersom du ofte er ute store deler av året bør du kanskje vurdere å ha flere soveposer som dekker alle forhold.

Anbefalte soveposer

Hvordan velge sovepose

Når du skal velge ut en sovepose er det flere ting du bør tenke på. Når og hvor du skal sove vil være veldig viktig å ha med i vurderingen. Skal du sove i telt, selvlaget gapahuk, under en tarp, i hengekøye eller under åpen himmel vil ha stor påvirkning på om du har en sovepose du er fornøyd med. Hvor langt du må gå til stedet du skal sove er en annen ting du må huske på. Skal du gå langt vil en lett sovepose være å foretrekke.

Temperaturgrenser

Å holde deg varm er et av de viktigste formålene til en sovepose, og derfor er det svært viktig å velge en sovepose som er tilpasset den temperaturen det er når du skal sove ute når du er på fisketur. For en del år siden kom det et krav om at temperaturgrenser for soveposer skal måles på fire ulike måter. Før du velge ut soveposen du vil ha er det greit å ha oversikten over disse.

Komforttemperatur eller T Comfort er den laveste temperaturen hvor en standard kvinne kan forvente å ha komfortabel temperatur inne i soveposen. Dette er en temperaturgrense som spesielt uerfarne soveposebrukere kan se på og bruke som veiledende.

Nedre grense temperatur eller T Lim er den laveste temperaturen hvor en standard mann kan forvente å ha en komfortabel temperatur inne i soveposen.

Nedre ekstremtemperatur eller T Ext er den laveste temperaturen hvor en standard kvinne kan få farlig nedkjøling etter en periode på 6 timer.

Maksimumstemperatur eller T Max er den høyeste temperaturen en standard mann kan sove komfortabelt i soveposen og ikke svette.

Vanligvis vil T Comfort og T Lim være de viktigste grensene å vurdere når du skal velge en sovepose.

Lakenpose og grevlingtrekk

For mange som ikke skal sove ute vinterstid eller i lave temperaturer kan det være et godt tips å bruke en lakenpose i tillegg til sovepose. En lakenpose er et isolerende innlegg som brukes inne i soveposen, og gjør at soveposen kan brukes ved lavere temperaturer. Altså kan du komme unna med å kjøpe en billig sovepose og en lakenpose. Et grevlingtrekk er et vanntett yttertrekk som også fører til økt isolering, og dermed kan soveposen brukes i kaldere vær. Dette kan også være et alternativ til å kjøpe flere soveposer. Med en billig sovepose, og både lakenpose og grevlingtrekk har du i praksis fire ulike oppsett for ulike temperaturer.

Dunpose eller fiberpose

For mange avgjøres valget mellom dunpose eller fiberpose av pris. Dunposer er generelt dyre, mens fiberposer ofte er billige soveposer. Begge typene har ulike fordeler og ulemper.

Dunposer er varmere og gir bedre isolasjon sammenlignet med en fiberpose med samme vekt. Dun kan også pakkes tettere sammen, noe som fører til at en dunpose tar mindre plass i sekken. Dun er også holdbart, noe som betyr at dunposen holder lenge. Fiberposer har en viktig fordel ved at den isolerer bedre enn en dunpose om den skulle bil våt. Enkelte kan også være allergisk mot dun.

Ytterstoff

At soveposen har et pustende ytterstoff er et minstekrav du bør stille, og dette er et krav de aller fleste soveposer innfrir. Videre kan du finne soveposer som har et antisklibelegg på undersiden slik at du ikke sklir av liggeunderlaget. Sover du uten telt eller tarp kan det være en fordel å ha et grevlingtrekk som kan gi grei beskyttelse dersom det skulle komme en regnskur.

Størrelse på sovepose

De fleste modeller av soveposer kommer i flere ulike størrelser. Det er viktig å velge en pose som passer for deg. Dersom soveposen er for kort kan du risikere at fyllet i fotdelen blir trykket sammen, noe som vil føre til dårligere isolasjon. Er posen for lang vil du kunne få problemer med å varme den opp med kroppsvarmen din. En god tommelfingerregel er at den innvendige lengden på soveposen er 10 cm lengre enn din kroppslengde. Det finnes også soveposer som er spesielt tilpasset kvinner. Disse har kortere lengde, men ekstra isolasjon rundt føtter, hofter og bryst.

Åpning

Skal du ha en sovepose til bruk når det er lave temperaturer kan det være en fordel å velge en som ikke har glidelås på siden. Glidelåsen kan nemlig fungerer som en overgang som leder varme ut av posen, selv når den er lukket. Glidelås kan også være en fordel når det er varmt ute, nettopp for å slippe ut varme. Å ha mulighet til å åpne og lukke hodeåpningen for å få bedre isolasjon eller utluftning kan også være en fordel.

Soveposer FAQ

Hvordan velge sovepose?

Når du skal velge sovepose er det viktig å tenke på hva slags bruk du skal ha den til. Her spiller temperatur, vekt, lengde og flere andre ting inn. Med vår guide kan du finne en god sovepose som passer til ditt bruk.

Er det noen god og billige sovepose som anbefales?

Ja, det er absolutt mulig å finne en god og billig sovepose, men din bruk vil spille inn på hva som er en god pose til ditt bruk. I vår oversikt kan du finne mange gode og billige soveposer til de fleste bruksområder.

Finnes det en sovepose for alle forhold?

Nei, men du kan for eksempel kjøpe en lakenpose og et grevlingtrekk for å kunne utvide bruksområdet til soveposen du allerede har. Dette er inner- og yttertrekk som øker isolasjonen.